„Bičių korys“ – tai bendruomenių kraštotyra, kur kiekvienas gali pateikti turimą kraštotyros pobūdžio tekstinę / vaizdinę medžiagą apie Vilniaus apskrities vietoves ar žmones.
Skaityti plačiau

Bičių korys Pridėti įrašą

Elektrėnų savivaldybė Šalčininkų rajonas Širvintų rajonas Švenčionių rajonas Trakų rajonas Ukmergės rajonas Vilniaus apskritis Vilniaus miestas Vilniaus rajonas

Sąrašas

Iš viso: 3 rezultatai

Širvintų krašto šviesuolė Genovaitė Verkauskienė. Užrašyti maisto gaminimo receptai

Gyvenimo datos:
Gimimo vieta:
Veikla:

Genovaitė Verkauskienė.

Pateikiami Genovaitės Verkauskienės (1917–1999), kilusios iš Širvintų krašto, užrašai apie maisto gaminimą, pasak dukters Rūtos, labai seni. Besimokant Čiobiškio mokykloje, „šalia pamokų mokiniams buvo organizuojami kursai:  mergaitėms – agronomijos (maisto gaminimas, siuvinėjimas, mezgimas ir kt.), berniukams – staliaus ir kt. ūkyje reikalingų vyriškų darbų organizavimas. Vėliau mama viską surašė į sąsiuvinį. Namuose dažnai kepdavo tortą „Ežiuką“. Daugiausia atlaidų proga (Gelvoninės, švenčiamos rugsėjo 8 d., sutampančiomis su Šilinės atlaidais, todėl kad Gelvonų bažnyčia taip pat šventa vieta, nes XVII amžiuje (apie 1670 m.) šiose vietose pasirodė Marija ir Šventoriuje yra akmuo su Mergelės Marijos pėdos įspaudu. Tai pati didžiausia ir laukiamiausia šventė parapijonims), kepdavo aplinkinių kaimų žmonių paprašyta, daugiausia vestuvėms. Iš tokio paties biskvito „suraitydavo“ „Ąžuolo šaką“. Kepinius įvairiai išpuošdavo. Taip pat gamindavo mėsos gaminius: kumpius, dešras, skilandžius – ilgesniam laikymui; troškinius, mėsos vyniotinius – kasdieniam maistui. Dažniausiai kepdavo pyragus, ragaišius, sausainius – juos valgydavome beveik kasdien“.

Užrašyti maisto gaminimo receptai